rybaaaaa

Więcej czy mniej Watów - do cichego słuchania?

Recommended Posts

Witam,

Szanowni forumowicze,

pytanie brzmi jak w temacie. Mam możliwość zakupu NAD C352 (2 x 80W) lub C370 (2x120W) w zbliżonej cenie.

Preferencje - słuchanie radio "w tle", na co dzień, przy niskiej głośności, CD troszkę głośniej - ale względu na to, że czas na odsłuch jest praktycznie tylko wtedy, kiedy dzieci śpią, również jest to raczej z małą głośnością:) Mebli nie przestawia.

Muzyka - oprócz radia (klimaty PR3 "Trójki"), jazz, klasyka, soul, alternatywa

Czy do słuchania w takich warunkach, lepiej, gdy wzmacniacz ma większą moc (lepsza dynamika od samego początku?) czy wręcz odwrotnie - mniejsza moc, a bardziej odkręcać potencjometr głosności?

Czy tez, dla moich warunków, szukać 2x40W?

A kolumny? Z niską skutecznością czy wysoką? Czy umiarkowaną - 89 dB?

Nie wiem, czy się zrozumieliśmy - to było pytanie pod kątem grania na niskich poziomach głośności.

Czy wobec powyższego, Pańska odpowiedź się nie zmienia?

Witam

Chciałem dopytać (chciałem napisać nowy wątek, ale znalazłem ten więc kontynuuję) o taką kwestię :

przy podkręceniu potencjometru głośności na 3 - 3,5 (skala do 10) słychać w utworze detale (np. w "High Hopes" Pink Floyd bzyczenie owada), natomiast przy cichym słuchaniu wieczorem lub wcześnie rano, gdy potencjometr jest zwykle na 1 - 1,5 nie słychać tego. Czy zakup wzmacniacza o większej mocy zaradzi temu ?

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że kolumny nie są najlepsze. Szczerze mówiąc nie wiem co to jest parametr SPL - można pokrótce to objaśnić ?

On 1/20/2014 at 6:50 PM, rybaaaaa said:

Witam,

Szanowni forumowicze,

pytanie brzmi jak w temacie. Mam możliwość zakupu NAD C352 (2 x 80W) lub C370 (2x120W) w zbliżonej cenie.

Preferencje - słuchanie radio "w tle", na co dzień,  crossword solver sip calculator epfo przy niskiej głośności, CD troszkę głośniej - ale względu na to, że czas na odsłuch jest praktycznie tylko wtedy, kiedy dzieci śpią, również jest to raczej z małą głośnością:) Mebli nie przestawia.

Muzyka - oprócz radia (klimaty PR3 "Trójki"), jazz, klasyka, soul, alternatywa

Czy do słuchania w takich warunkach, lepiej, gdy wzmacniacz ma większą moc (lepsza dynamika od samego początku?) czy wręcz odwrotnie - mniejsza moc, a bardziej odkręcać potencjometr głosności?

Czy tez, dla moich warunków, szukać 2x40W?

Szczerze mówiąc nie wiem co to jest parametr SPL - można pokrótce to objaśnić ?

Интернет-маркетинг является важнейшим компонентом любой современной маркетинговой стратегии. Используя комбинацию упомянутых выше методов, компании могут охватить более широкую аудиторию, повысить узнаваемость бренда и стимулировать продажи.
https://tudavam.ru - Продвижение топ яндекса