audiofan 0 Napisano 27 Grudzień 2010 Witam Planuje zakup wzmacniacza słuchawkowego ze słuchawkami i kablem jack stereo-2xRCA. Słucham głównie R'n'B, amerykańskiego hip-hopu, reggae, soulu muzyki filmowej. Zależy mi na jak najlepszej jakości dźwięku. Barwa dźwięku raczej ocieplona.. z ładnym zróżnicowanym dołem, średnicą no i górą, która nie "kłuje" w uszy Cenowo: wzmacniacz ok 500 zł słuchawki ok 400 zł kabel ok 30 zł Wstępnie wybrałem wzmacniacz: pro-ject head box mkii słuchawki: AKG K142 HD Kabel jack stereo-2xRCA SAL3401 Bandridge Premium - 1m lub Kabel jack stereo-2xRCA 680021 Techlink - 1m Wzmacniacz będzie podłączony kablem do discmana, z czasem kupie lepszy odtwarzacz. Co o tym sądzicie?? Co innego możecie polecić i który kabel lepszy?? Pozdrawiam Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 29 Grudzień 2010 Jeśli chodzi o ciepły dźwięk świetny byłby np. hybrydowy Fatman: http://sklep.rms.pl/index.php?p5938,fatman-itube-wzmacniacz-lampowy-stereo-z-wyjsciem-sluchawkowym ale to są już większe pieniądze... co do słuchawek K142 to mają one mniejsze nausznice przez co są one do końca "wokółuszne" - mam nadzieje że masz tego świadomość? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
audiofan 0 Napisano 29 Grudzień 2010 Taak patrzyłem też na Fatmana, piękna rzecz ale trochę za drogi Jeżeli chodzi o słuchawki to po głębszej analizie wybiorę coś z: - AKG K272 HD - Sennheiser HD555, HD595, 280 PRO, 380 PRO Najbardziej stawiam na AKG bo podobno ładnie współgrają z Pro-Jectem. Żeby się upewnić przesłucham te modele jeszcze.. A jeżeli chodzi o kabel.. który lepszy?? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 30 Grudzień 2010 ten model AKG jest niezły - ale zastanów się jeszcze nad bliźniaczym modelem AKG K271. Jest troszkę droższy a IMHO lepszy, bo skierowany na rynek PRO a nie konsumencki - czyli np. ma więcej części zamiennych i wymienny kabel - co może Ci się przydać. co do kabelka to polecam Techlinka. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
4ndr3 0 Napisano 30 Styczeń 2011 HD380Pro są bardzo fajne tylko musiał byś je najpierw posłuchać gdyż brzmią ciut specyficznie. Nie ma tu tupiącego midbasu w stylu CarAudio za to jest potężny niski bas (mruczy aż szczęką trzęsie ) i wypchnięty środek. To się może podobać lub nie i jeżeli negujesz zabawę z EQ to może być problemem. Poza tym są bardzo szczegółowe (klasyfikowane przez producenta jako monitory studyjne) i zaskakująco przestrzenne jak na konstrukcję zamkniętą. HD555 są owszem ocieplone (przy nich HD380 są raczej jasne...) jednak moim zdaniem przez to dźwięk jest zbyt zbity i jak dla mnie nieprzyjemny. No i warto zwrócić uwagę na pękające pałąki... nie widziałem jeszcze Sennhesierów z serii HD5XX (tych nowych HD5X8 także) które nie miały by pęknięć po bokach pałąka. HD280... nie słuchałem przyznam jednak innych głosów jak to że są zbyt liniowe i raczej tylko do zastosowań studyjnych nie słyszałem. A raczej w domowym zastosowaniu podkolorowania pasm są przyjemniejsze niż suche "odbębnienie" zadanego sygnału. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach