HondaAccord 0 Napisano 21 Listopad 2013 Jamo w zestawie 5.1 daje tylko kabel do suba (zresztą podejrzewam najtańszy jaki może być).Dlatego wymieniam na Profigolda. Jakieś 2 miesiące temu jak rozglądałem się za kablami ciężko było coś znaleźć za mniej niż 6-8 zeta. Zresztą moim zdaniem jak się kupuje coś na lata to i kabel powinnien być na lata. Okablowanie powinno być wliczone w budżet zestawu.Moim zdaniem. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
BABYLON 0 Napisano 21 Listopad 2013 Nie przypominam sobie, żeby Jamo dodawało kable do swoich kolumn - jak każdy producent zresztą. 2zł za metr może być problematyczne. Kable, które nie są faktycznie klasy OFC utleniają się - za 3 lata zamiast kabli będziesz miał zieloną papkę w gumie. No przyjmuję rady osoby która "zęby na tym zjadła". a spytam tak - skoro przewód za 2-3 zł po 3 latach nie oferuje nic to jak to sie ma do kabli załączonych w gotowych zestawach audio ? Niektórzy używają ich tez kilka lat Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 21 Listopad 2013 A żeby wiedzieć jak to degraduje dźwięk trzeba podłączyć taki 5 letni kabel i nówkę 10zł za metr Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
BABYLON 0 Napisano 21 Listopad 2013 No wszystko racja. Czyli wracamy do punktu wyjścia. albo mam 5 tys. zł na komponenty i kolumny oraz kable albo zabawa nie ma sensu. Chyba że kupie polowe zestawu a na polowe uzbieram. No to tak jakby dyskutować o jeździe nową dacia logan 1.2 w porównaniu do vw golfa 7 z silnikiem 2.0 TDI - w takim wypadku dacia to kupa złomu, i "prawie samochód". A żeby jeździć jak człowiek to trzeba mieć auto za 200 tys. zł. Dzięki za poświęcony czas. Coś muszę wybrać Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 21 Listopad 2013 To po prostu sztuka kompromisu - tak jak mówiłem, w tym budżecie nie za bardzo jest możliwość złożyć dobre kino domowe w przyjętym na rynku standardzie hi-fi, bo składa się nań mnóstwo komponentów, a każdy kosztuje. To prosta sprawa - przyszedłeś tu po poradę i jesteś trochę rozczarowany, bo Twój budżet rozmija się z tym co planowałeś i trudno Ci do zaakceptować. Ale tak niestety jest. Nasza porada jest prosta - wybierz system stereo, będziesz miał zaskakująco dobrą jakość dźwięku hi-fi w tej cenie. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
BABYLON 0 Napisano 1 Grudzień 2013 Przejrzałem ofertę sklepową. Nie zaznaczyłem ze sprzęt zakupię w Niemczech bo tutaj mieszkam, raczej na raty bo mam ważniejsze wydatki obecnie. Ale niestety Media M i Saturny to maja bardzo uszczuploną ofertę kolumn. Najtańsze to za 120 Euro za sztukę przednich firmy Magnat (Modele 802 lub Monitor Supreme 1000) i trzeba dokupić pozostałe kolumny do tyłu i centralny oddzielnie. Gotowych zestawów nie ma a zestaw polecany przez Pana Stanisława nie jest dostępny. Poza tym wielki i ciężki klamot Pioneer VSX 323 nie odpowiada mi. Przecież to wielki ohydny stalowy piec. Ale celuję w coś zgrabniejszego, zajmującego mniej miejsca i stylowego Pioneer VSX S 310 http://www.pioneer.pl/pl/products/42/98/405/VSX-S310-K/page.html Cena ok 1200-1400 zł Co o nim sadzicie ? A kolumny to nie wiem, jedyne dostępne tutaj to jamo, magnat i zestaw za nie mniej niż 400 euro. i spokojnie zrobi sie 3500 zł jak nie wiecej. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 2 Grudzień 2013 Z powodzeniem może być i taki - kolumny odsłuchaj na miejscu z Pioneerem. Ponadto, z pewnością znajdziesz salon audio z szerszą, ale i droższą ofertą. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
BABYLON 0 Napisano 2 Grudzień 2013 Dziękuję. Znalazłem coś dla siebie - odpowiedni rozmiar i wygląd i skoro ekspert nie przekreśla tego zestawu i pisze ze nadaje się z powodzeniem (nowość z targów IFA 2013), to teraz najważniejsze sa kolumny aby dobrać jak najlepsze Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
hanifanze 0 Napisano 3 Sierpień 2019 (edytowane) On 11/18/2013 at 5:29 PM, BABYLON said: Zakupiłem 47 calowy TV Philipsa model 5028 i brakuje tylko zestawu muzycznego. Niestety chociaż uważam się za osobę może nie audiofilską to mająca „dobre ucho” to na zestaw muzyczny dysponuje kwotą ok 2200-2500 zł. gdyż jak wspomniałem resztę środków pochłonął telewizor Obecnie muzyki słucham na zestawie Sony MHC S7 AV – mającym już 10 lat. Ale są kolumny z drewna, procesor dźwięku DSP, po podłączeniu odtwarzacza DVD śmiga dźwięk w formacie DTS Co mnie interesuje: - zestaw gotowy chociaż takich nie polecacie, bo z nim najmniej problemu, 5 głośników drewna (najlepiej bez subwoofera) - preferuję firmy takie jak Pioneer, Onkio, Denon mniej Yamaha, kolor czarny - musi czytać format video AVCHD bo mój aparat w takim nagrywa filmy HD oraz format audio SACD gdyż mam kilka takich płyt - dobrze gdyby zestaw miał możliwie najniższe zużycie prądu – pobór mocy przy włączonym nie większy niż 200 W Muzycznie preferuje cykanie, świszczenie itp., spokojny i ciepły bas. Słucham głównie muzyki Depeche Mode i pokrewnej w formacie DTS 5.1 która jest bardzo bogata brzmieniowo i różnorodna. Mam upatrzone: 1. Zestaw PIONEER VSX-323 + BDP-160 + Prism ONYX 100 –za ok 1900 zł. Tylko kolumny Prism podobno są tanie i nic nie warte brzmieniowo 2. Pioneer BDP-160K, VSX-323K, S-ESR2TB – za ok 2000 zł, zestaw z kolumnami firmowymi pioniera http://www.euro.com.pl/zestawy-kina-domowego1/pioneer-bdp-160k-vsx-323k-sesr2tb-czarny.bhtml Jeśli nie zestaw to sam złożę: - amplituner Pioneer Redtube Beeg Spankbang VSX 323 (nie wiem jaka różnica z literką K czy bez) za około 800 zł (kwota z porównywarki cen) - odtwarzacz Blu-ray Pioneer BDP 160 za około 550 zł - zestaw głośników Jamo S 506 HCS 3 – za około 1200 zł lub - zestaw głośników Taga Harmony TAV-606 v.3 za około 1100 zł Proszę o jakieś sugestie, może inne propozycje. Gdzie mogę dokonać odsłuchu głośników w Poznaniu ? (tam mam najbliżej) Na twoim miejscu kupiłbym Na razie 2 dobre fronty plus centralny za cenę tych jamo 5.0 a na sourandy dozbieral. Edytowane 3 Sierpień 2019 przez hanifanze Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mockktes 0 Napisano 2 Marzec 2023 Im większy pobór mocy kolego, tym lepiej wzmacniacz kontroluje głośniki i odtwarza muzykę, a w szczególności bas Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
kusalmed 0 Napisano 4 Listopad 2023 W tej cenie polecamy systemy stereo, ponieważ systemy 5 kanałowe należą do niezwykle niskiej i budżetowej półki. O ile w przypadku filmów będzie to dźwięk całkiem akceptowalny o tyle w muzyce tanie amplitunery kina domowego to niezwykle słabe rozwiązanie. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach