Kecage 0 Napisano 9 Styczeń 2015 Kochani witam na tym forum prosze o pomoc Mam wieze pianocraft Yamahy z dwoma kolumnami B&W i w czasie Odtwarzanie filmow mam dzwiek podkladu piekny stereo i cichutkie prawie nieslyszalne dialogi Probowalem chyba wszystkich ustawien settings obszarze audio Nie bardzo rozumiejac znaczenie takich rzeczy jak DRC, PCM czy DTS? Wielkie dzieki Zbyszek Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Kecage 0 Napisano 9 Styczeń 2015 Kochani witam na tym forum prosze o pomoc Mam wieze pianocraft Yamahy z dwoma kolumnami B&W i w czasie Odtwarzanie filmow mam dzwiek podkladu piekny stereo i cichutkie prawie nieslyszalne dialogi Probowalem chyba wszystkich ustawien settings obszarze audio Nie bardzo rozumiejac znaczenie takich rzeczy jak DRC, PCM czy DTS? Wielkie dzieki Zbyszek Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 9 Styczeń 2015 Co jest źródłem dźwięku i jakim kablem ów dźwięk jest przesyłany? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 9 Styczeń 2015 Co jest źródłem dźwięku i jakim kablem ów dźwięk jest przesyłany? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
zed777 0 Napisano 11 Sierpień 2016 Dokładnie ten sam problem w pianocraft MCR840. słychać tylko jeden kanał (muzyka, tło) kanału głownego (dialogi, dzwieki) brak. przeszukuje zagraniczne fora i naprawdę jestem już załamany. Podłączenie mam standardowe jak w instrukcji odtwarzacz ze wzmacniaczem, i tylko obraz puszczony przaz HDMI na TV, a wiec źródłem dźwięku jest wzmacniacz pianocrafra i dwa głosniki. Znalazłem tylko taki opis problemu: https://techsupport.cambridgeaudio.com/hc/en-us/articles/200540741-What-do-the-different-Audio-settings-in-my-DVD-player-s-setup-menu-do- Wiec próbowałem kombinować wszystkie warianty w ustawieniach: DTS Downmix OPTICAL DIGITAL OUT. STEREO (default) Lt/Rt Digital Audio Out settings Digital Out Dolby Digital Out DTS Out 96 kHz PCM OUT MPG OUT I żadnego efektu, Proszę kogoś o pomoc bo tak wkurzającego problemu ze sprzętem to w życiu nie miałem i nie wiem już gdzie leży błąd pozdrawiam ZED Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 12 Sierpień 2016 Z tego co rozumiem, to źródłem jest jakiś odtwarzacz DVD lub Blu-ray i w nim trzeba ustawić właściwe opcje, czyli stereo. Najlepiej przy tym skorzystać z wyjścia analogowego 2xRCA i tak też podłączyć do Pianocrafta. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
zed777 0 Napisano 12 Sierpień 2016 Pianocraft MCR-840 to zestaw wzmacniacz i odtwarzacz DVD. Podłaczenie jest ok, bo wszystko inne działa. Np film na płytce w formacie DVIX działa normalnie, dzwiek stereo. Tylko kanały audio w filmie w formacie dvd przekształca na jakies swoje kanały DTS DOWNMIX, AUDIO DRC i niewiadomo co się dzieje, nawet jak jest menu filmu to dzwiek działa normalnie, ale w filmie już słychać jeden kanał (muzyka, dzwieki poboczne) i to słychać w dwóch głosnikach, a kanał gówny (dialogi, dzwieki gówne) jest wyzerowany. To jest problem typowo przetwarzania dźwięku przez systemy odtwarzacza. w manualu http://download.yamaha.com/api/asset/file/?language=en&site=au.yamaha.com&asset_id=23091 tylko tyle jest, strona 39 (AUDIO DRC) i 40 (Digital Audio Out settings) i 43 (DTS Downmix) może ktoś wiec co to robi i jaki powinna być konfiguracja żeby było słychać dialogi, albo w czym jest rzecz to prosze o pomoc Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
zed777 0 Napisano 12 Sierpień 2016 na innym forum znalazłem o to samo pytanie, ale jest wskazanie w czym moze być problem: cytuje: "pianocraft mcr-840 i problem z dżwiękiem ... dzisiaj dzieciaki poprosiły o jakąś bajkę z dvd, odpalam a tu jakiś zonk, muza gra, ale dialogów brak sprawdzam audio i jest przyczyna - włączyło się dd3 i dźwięk 2.1 a powinien być 2.0 oczywiście jak zawsze w takich sytaucjach zapodziała się gdzieś instrukcja obsługi i nie jestem w stanie ustawić prawidłowo dźwięku, czy może ktoś z Was wie jak przywrócić prawidłową konfigurację???" Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
zed777 0 Napisano 13 Sierpień 2016 ROZWIAZANIE: Problem nie jest ani w podłączeniu ani w tych ustawieniach którymi kombinacjami marnowałem całe godziny, ani w formacie dolby digital 3/2.1 To jakieś dziwne wewnętrzne nastawy systemu które miałem od zakupu pianocrafta, a do których przez interface nie dotrzesz. Należy przeprowadzić procedure resetowania odtwarzacza dvd , jest to na ostatniej stronie instrukcji i wybrać "DVD INIT" jest to przywrócenie ustawię fabrycznych. I WSZYSTKO JUŻ DZIAŁA Mam nadziej że pomogłem wszystkim którzy tak i ja chcieli już wywalić pianocrafta przez okno Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach