erpac 0 Napisano 10 Maj 2016 Witam serdecznie, w najbliższym czasie planuję zakup kolumn oraz amplitunera. Na początku byłoby to 2.0, ale z możliwością rozwoju w przyszłości do pełnego kina. Sprzętu będę używał w 70% do filmów, w 30% do muzyki. Chciałbym jednak zapytać Was o radę, jako, że jestem totalnym laikiem w tym temacie. Im więcej czytam, tym bardziej zauważam waham się co do zakupu. Chodzi mi tutaj przede wszystkim o rozstaw kolumn w moim pokoju, a wyglądałoby to tak, jak na obrazku poniżej: Podstawowe info o pomieszczeniu: - całe pomieszczenie ma 24m2(4x6), jednak miejsce odsłuchu to ok. 16m2. Kolumny oznaczono na brązowo. Kilka kwestii, które wyczytałem i mogą negatywnie wpływać na odsłuch (chciałbym Was zapytać czy faktycznie będzie słabo i niewarto stawiać takiego sprzętu w tym miejscu): - odstęp od tylnej ściany kolumny do ściany za kolumną to ok. 15cm. - jedna z kolumn w rogu pokoju. (ok. 20 cm do ściany bocznej) - obok drugiej kolumny wysoka witryna (czy będzie działać jak al'a ściana?) Sprzęt, który mnie zainteresował, to: - Pylon Pearl 25 (słuchałem, odpowiadają mi bardzo) - Yamaha RX-V479 (nie słuchałem/opieram się tylko na recenzjach w sieci) Moje wątpliwości i pytania do Was: 1. Czy odległość pomiędzy tylną ścianą za kolumną wpłynie negatywnie na dźwięk, szczególnie z uwagi na bass refleks umieszczony z tyłu kolumny? 2. Czy kolumna w rogu to faktycznie bardzo zły pomysł, jak udało mi się wyczytać? 3. Czy wybrany przeze mnie sprzęt zagra dobrze w parze? 4. Czy warto inwestować od razu w głośnik centralny czy lepiej pozostać na 2.0 przez najbliższy czas? (rozbudowa do pełnego kina trochę mi zajmie, także czy jest duża różnica pomiędzy 3.0 a 2.0) 5. Czy warto iść w taki sprzęt z uwagi na mój rozstaw pokoju czy lepiej zainwestować w zupełnie coś innego? Pozdrawiam i przepraszam za amatorskie pytania i język eprac. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
erpac 0 Napisano 10 Maj 2016 przepraszam za post pod postem, ale nie znalazłem edytowania, a widzę, że wklejony rysunek się nie wyświetla. Poniżej link: http://i.imgur.com/mwwnukn.jpg Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 11 Maj 2016 Zdecydowanie warto byłoby odejść od narożnika o 10-15cm i koniecznie wysunąć czoło kolumn przed mebel rtv. Do tego zasłonić okno roletą lub firaną, zaś z drugiej strony jakiś kwiat na wysokości okna, lub chociaż przy kanapie. ad1 - taka odległość od ściany może zdyskwalifikować odsłuch bo bas przysłoni reszte pasma ad2 - bardzo zły ad3 - amplituner kina przydałby się zdecydowanie mocniejszy, ten nie jest zupełnie przyszłościowy i słabo sobie poradzi z jakimikolwiek podłogówkami. warto zerknąć na tanie modele Harmana http://sklep.rms.pl/harman-kardon-avr-151s-avr-151s-amplituner-5-1-ze-spotify-connect ad4 - w filmach głośnik centralny wymiata, ma kapitalne znaczenie ad5 - opcją jest pójść w monitory i subwoofer, w kinie domowym zyskasz lepszy bas niż w podłogówkach, weźmiesz większe monitory z przednim bas refleksem i postawisz je na podkładkasz filcowych na komodzie to odsuniesz je od narożnika. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
erpac 0 Napisano 11 Maj 2016 Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Czy wybór podłogowych z bass-refleksem z przodu nadal będzie "słaby", z uwagi na ułożenie kolumn w rogu i blisko ściany tylnej? A co powiesz/powiecie na ampli: ONKYO TX-NR545 monitory: Monitor Audio BX2? Co byś polecał z monitorów w cenie 1400-1500zł max. za parę? Pozdrawiam. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 12 Maj 2016 Podłogówki z przednim bas refleksem to dużo lepszy pomysł. Z Onkyo bardzo dobrze zgrywa się Indiana Line, która słynie z fenomenalnych monitorów http://sklep.rms.pl/indiana-line-tesi-260-n-tesi260n-kolumny-stereo-surround-czarne-2szt Ale i podłogówek z przednim bas refleksem http://sklep.rms.pl/indiana-line-nota-550-c-nota550c-kolumny-podlogowe-wisnia-2szt Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Krachu 0 Napisano 16 Maj 2016 Panie Stanisławie, bardzo dziękuję za propozycję, mam nadzieję, że uda mi się ich odsłuchać. Czy jest coś jeszcze godnego polecenia w podobnej cenie? Czy warto dorzucić nieco do Topazów 20 czy one raczej nie sprawdzą się w kinie? Pozdrawiam Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 17 Maj 2016 Topaz to dobra kolumna, ale basu kinowego niestety tam nie ma. Indiana Line z kolei bez problemu schodzi poniżej 40Hz. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach