kgrazka 0 Napisano 1 Marzec 2018 Cześć wszystkim, chciałbym prosić o pomoc w odpowiednim ustawieniu czestotliwosci dla Harman SB26. Naczytałem sie na różnych forach i nie jestem w stanie uzyskać jednoznacznej odpowiedzi - zgłupiałem normlanie Mam soundbara SB26. Sub bar umieszczony ok. 3m od kanapy sub 50cm od bara (tył15 od sciany). Niestety mam wrażenie że w mieszkaniu dudni.. W instrukcji znalazłem następujące inf: • Pasmo przenoszenia 38 Hz - 28Hz (-6db) • Głosniki satelitarne: Przetwornik niskotonowy: 2 x 89 mm (3") na kanał Przetwornik wysokotonowy: 1 x 25 mm (1”) na kanał Maximum Recommended Amplifier Power 30 Watts • Głośnik centralny: Przetwornik niskotonowy: 2 x 3"(75 mm) Przetwornik wysokotonowy: 1 x 1"(25 mm) Moc 100W Sterowanie: Głośność, częstotliwość odcięcia (100-250Hz), faza (0-180). Ja ustawić pasmo odcięcia na SUB i faze? Pomieszczenie jest dość duże otwary salon z kucnią ok. 40m. ale na kanapie słychając muzyki słyszę "jakiś dzwięk i dudnienie w tle... Konrad Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Pan_Stanisław_Poleca 6 Napisano 1 Marzec 2018 Proponuje zapoznać się z instrukcją zawartą w tym artykule: https://rms.pl/baza-wiedzy/743-jak-ustawic-subwoofer Tak czy inaczej, ten soundbar jest urządzeniem wielokrotnie zbyt małym do nagłośnienia 40 metrów kwadratowych i stąd mogą się brać problemy. Proponowałbym ustawić odcięcie subwoofera jak najwyżej np 200Hz. A potem ustawić jego głośność i na końcu regulować fazę. Przy czym regulacja odbywa się przez dwie osoby, jedna słucha na kanapie, druga zmienia regulacje. Warto spróbować, ale obawiam się, żę problemem jest akustyka i wielkość pomieszczenia, nieadekwatna, jak już wspomniałem do niewielkiej belki grającej. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach