l3mur91 0 Napisano 16 Styczeń 2009 Będe potrzebował zestaw STEREO do pokoju około 13m2. Ma to śmigać pod YAMAHĄ RX-350. Nie jestem audiofilem i nie podcieram się hajsem ;D Co do muzyki jakiej słucham to w 90% Hip-Hop, potem jakieś techno 5% a pozostałem 5% to to co aktualnie można usłyszeć w radiu. Fajnie by było gdyby kolumny schodziły dosyć nisko, ale żeby nie cierpiał na tym sopran. Chciałbym zmieścić się w 300 może 350 zł. Kolumny podłogowe, oczywiście nie nowe bo za tą cene ciężko będzie cokolwiek kupić nowego ;D Tak więc czekam na jakieś konkretne propozycje. ;) Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 17 Styczeń 2009 Za tą cenę 300-350 to moze byc z podlogowkami ciezko. Ja bym poszedł w podstawkowe, ale z duzym basowym głosnikiem. Poszukaj na Allegro cos z starszych modeli Heco, Megnat, Paradigm, Canton, potrafią one nieźle przywalić basem, a starsze modele nie musza byc drogie - szczegolnie Heco i Magnat. Aha, nie kupic chociaz nigdy VOICE KRAFT-a, czy innych psełdo kolumn... Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
l3mur91 0 Napisano 17 Styczeń 2009 A co z kolumnami Pinkbull ??? To jest jakaś firma, czy coś w stylu właśnie Voice Kraft'a ??? Bo czytałem gdzieś opinie, to raczej pozytywne. I jeszcze firma CAT. Co o niej myślisz ? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 19 Styczeń 2009 Ehhh, Pinkbull czy cat to doklanie to samo co Voice Kraft. Gra nie warta swieczki. Szukaj raczej cos z tych marek co Ci wczesniej pisałem - wyjdziesz na tym lepiej. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
l3mur91 0 Napisano 19 Styczeń 2009 Co do Pinkbull to masz rację spotkałem się z innym użytkownikiem tego "sprzętu" i po krótki mczasie zdecydował się na sprzedaż "po kosztach". Dobra tak czy inaczej, zmiana planów musze się wstrzymać bo remont się przesunąl w czasie, o miesiąc. Pomyślimy za kilkanaście dni Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 20 Styczeń 2009 Pomyśl, pomyśl Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
l3mur91 0 Napisano 25 Marzec 2009 Witam, ponownie po niedługiej nieobecności Odświeżam temat, mam do wyboru 2 pary kolumn i teraz zależy mi bardzo na czasie bo niedługo kończy się aukcja. 1. Eltax Silverstone 160 Beech http://allegro.pl/item594170793_kolumny_eltax_silverstone_160_beech.html 2. Clatronic LB 796 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=589842039 Clatronica słyszałem na YouTubie, wiem, że to na pewno nie jest rewelacja jeśli chodzi o jakość dźwięku, ale wydaje mi się, że dźwięk był lepszy od Jamo z którymi były porównywane Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź. Pozdrawiam, ;D ;D ;D ;D Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 25 Marzec 2009 Eltax to duńczyki jak Jamo, ten akurat jest najmniejszym z serii silverstonków głośniki 165, 65, 19 mm , także basem nie powali. Powyżej 100Hz powinien chodzić w miarę trzeźwo. BR strojony gąbką . Clatronic .... cóż producent zestaw ten opisuje jako trzydrożny 500Watowy i ze zdejmowaną maskownicą. Danych tego strojstwa raczej innych nie znajdziesz natomiast nie znalazłem nigdzie info o BR także pewnie nie udało się zestroić i lepiej było puścić głośniki w closed. Wolę Eltaxy Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
l3mur91 0 Napisano 25 Marzec 2009 Ale wiesz pokój jest naprawdę mały ok. 10m2. 8) Póki co jest jeszcze w remoncie więc Yamaha leży w szafie, a korzystam z micro JVC- UX T550 i do tego "kolumienki" 20wat, więc skok będzie spory. Szczerze to te kolumny póki grają cicho to grają na prawdę świetnie ;] Ale brakuje mi basu.... Więc myślę, że Eltaxy mnie zadowolą. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 25 Marzec 2009 Jest pytanie jaki bas? głębokiego pomruku to z tego nie będzie, ale efekt burzy można na tym spokojnie osiągnąć. Niestety linia melodyjna gitary basowej nie będzie się chciała kleić. Co do tych Clatronic przejrzałem filmiki i pokazywany jest faktycznie tylko górny głośnik jako niskotonowiec. Jako, że średnice robi się najczęściej tylko do 6,5" to niskie tony będą gorsze od tego Eltaxa /brak BR/, i teoretycznie mogły by być bardziej poukładane i szybsze, żeby nie stworzył tego właśnie Clatronic. Jeżeli ten drugi głośnik to średnica 6,5" to albo ten zestaw daje wokalem po uszach wycinając w pień całą resztę albo ten średniotonowiec to wielka lipa z konającą dynamiką. Ogólnie w przypadku Clatronica nie spodziewam się niczego, a w miarę poukładanej gry najmniej. Nie rozumiem tylko jak można go choć w części porównać z Jamo? Nawet w najtańszej podłogówce Jamo chodzi z BR i ma dwa 6,5" niskotonowce. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
l3mur91 0 Napisano 25 Marzec 2009 Ogólnie samo porównanie też wydawało mi się dziwne, ale jakość na YouTubie jaka jest wszyscy wiemy...więc nie wsłuchując się dokładnie i słuchając tego dodatkowo na laptopie wyszło mi stwierdzenie, że Clatronic lepiej śmiga. Chociaż wiem, że w praktyce na pewno jest inaczej. Tak jak pisałem, kolumny będą nadawały w 90% Hip-Hop...ewentualnie to co w radiu tam sobie leci. Chyba się skusze na Eltaxy/. ;D ;D Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 25 Marzec 2009 Tego filmiku z porównania clatronic vs. Jamo nie mogę namierzyć. Ale co tandem 6,5" to nie singiel. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
l3mur91 0 Napisano 25 Marzec 2009 http://www.youtube.com/watch?v=BpIpz42_Crw Proszę Cię bardzo ;] Czyli do tego typu muzyki które byś wybrał ?? Ogólnie Eltaxy wyglądają poważniej.... i bardziej mi się podobają... I cenowo jak to wygląda... Dzisiaj szukałem Clatronic'a w sklepach i znalazłem....w....TESCO ;D 199 za sztuke... Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 25 Marzec 2009 Były też w Realu w kompletach z jakimś ampli ale jakim niepomnę. U mnie na wiosce nie było to załączone, pewnie dlatego żeby klienci nie pouciekali. Clatronic ma tyle z trzydrożnego co ja z niedźwiedzia, Basu będzie miał więcej niż Eltax, a w zasadzie nie wiem czy basu czy tylko niekontrolowanego łupania. Napewno sąsiedzi będą mieli z Clatronica większy ubaw. Cóż ten Jamo na łupankę musiał usiąść, ale nie został on do tego stworzony. Dwa 6,5" zejdą już nisko ale 28Hz?? chyba, że przy dynamice w granicach 65dB. Niestety taka przez lepsze firmy jest już uważana za pasmo odcięte ale w przypadku Clatronica wszystko jest możliwe. Nadal wybrałbym Eltaxa jako bardziej jednorodnego. Szkoda mi tej twojej Yamachy na wynalazki typu Clatronic, VK i kilka innych tympodobnych na A, D itd. . ps. dzięki za link Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 26 Marzec 2009 A gdzie Ty widziałeś taką cenę ? ;> Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
l3mur91 0 Napisano 26 Marzec 2009 One też mnie chyba nie zaskoczą basem ;D ;D Na tabliczce znamionowej te dane mnie nie oczarowały ;P Jeszcze muszę obskoczyć 2 lombardy, zobacze co tam mają, napisze i dojdziemy może do czegoś konkretnego 8) A zaraz dojdzie jeszcze problem kompaktu Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 26 Marzec 2009 A słuchać to będziesz tabliczki znamionowej czy muzy? Niestety te JBL mają jeszcze mniejszy głośnik nisko-średniotonowy, także raczej nadadzą się jako większe monitorki do tyłu, chyba że na przody, przy owocnej współpracy z subkiem. Dynamika też jest taka sobie, natomiast może być całkiem fajne pasmo średnio-wysokotonowe. Zajdź do lombardu przynajmniej będziesz mógł posłuchać tego co kupisz. Kupowanie w ciemno jest chmmm mocno koszto i nerwo chłonne, a nikt nie jest w stanie przewidzieć o jaki dokładnie bas Ci chodzi. Nawet do twojego pokoju głośnik niskotonowy powinien mieć te minimum 16,5cm, poniżej tej granicy /prócz nielicznych wypadków/ zestawy stereofoniczne należy traktować jako akty rozpaczy. Przy 10cm jako skrajne akty rozpaczy i tylko dla słuchaczy kochających muzykę z suba w laptopie. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
l3mur91 0 Napisano 27 Marzec 2009 A znacie jakąś taką firmę jak PILOT ?? http://allegro.pl/item591185555_pilot_doskonale_kolumny_stan_prawie_gabinetowy.html Prezentują się ładnie, ale nie wiem co to za firma, bo nigdy się nie interesowałem sprawami związanymi z audio ;D Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Marzec 2009 Niestety o kolumnach Pilota nie będzie już słychać. Firma splajtowała po pożarach w ich magazynach w 1993 roku więc wszystkie ich konstrukcje pochodzą sprzed tego roku. Jeden z czołowych modeli tej firmy znalazły się na pierwszym miejscu listy rankingowej Referenzklasse pisma fachowego "Stereoplay" w 1986 roku. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 30 Marzec 2009 ES20 jak na małe kolumienki z niewielkim niskotonowym grają jeszcze całkiem ok. Wszystko zależy od pomieszczenia, ale mają zdecydowanie więcej basu niż inne, z podobnymi niskotonowymi. Jednak jeśli porównać je z jakimiś nawet niewielkie podłogówki, to różnica w basie jest ogromna. Wiec... chyba najlepsze wyjście to posłuchanie ich. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 30 Marzec 2009 Pilociki się już sprzedały. Jak masz możliwość, zajdź, zobacz, posłuchaj. Nikt na pewno nie będzie Ciebie wyganiał ze sklepu, a będziesz miał jasny pogląd na sytuację. Oczywiście kupować nie musisz i nie zapomnij, że to Ty będziesz się z nimi męczył przez następne 2-3 lata i to właśnie Tobie a nie sprzedawcy będą one grały. Wszelkie sugestie sprzedawcy o tym jak grają bez sprawdzenia na ucho traktuj jako chmmm... większość z nich ma taki słuch jaki ja będę miał za następne 40lat /bez urazy założyciele zacnego forum, ale nie wierzę, że sprzedawca z jakiegoś sklepu "nie dla rozumujących inaczej" ma wyrobiony słuch. Cóż jaka płaca taka praca/. Oprócz basu który sobie sprawdzisz zobacz na wysokie, czy czasem nie założyli jakiejś tandetnej polipropylenowej kopułki, Dużo lepsze są jedwabne, tytanowe, ceramiczne itp. Jak już kupisz z plastykową to po roku zmienisz ją z powodu okrutnego wprost szeleszczenia. Rodzaj zastosowanego tweetera nie stanowi jakiejś wielkiej tajemnicy i bez trudu to ustalisz. Jak już wybierzesz odpowiednie, skorzystaj z internetu i pewnie wyszukasz tańszą propozycję. Ampli przyjechało do mnie z Bydgoszczy gdzie było tańsze o 350zł z wysyłką. Różnica nieduża ale zawsze na kabelki zostało. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 31 Marzec 2009 Zawsze zostają te "inne" sklepy w których sprzedawcy znając się na rzeczy Co do wysokotonowca - JBL całe szczęście nie upadł jeszcze tak nisko aby polipropylenowe kopułki robić A Internet jest bardzo dobry.. ale radzę również zwrócić uwagę czy towar pochodzi z oficjalnego źródła... od polskiego dystrybutora. Jeśli nie to można kupić takie sprzęt taniej, ale wtedy trzeba się liczyć z tym, że jest on bez oficjalnej gwarancji (albo z ograniczona czasowo) od małej firmy która sprowadza go z zagranicy, oraz najczęściej bez polskiej instrukcji obsługi. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 31 Marzec 2009 Dobrze, że są takie sklepy, bo zalew "wiedzy" marketowej jest po prostu oszałamiający. Różnica w cenie Onkyo DV BD606 Elektropunkt Bydgoszcz 2185, Świat RTV W-wa 2999 i tu i tu mam tyle samo drogi. Różnica w cenie 800 zł, przy czym w Bydgoszczy mam na pewniaka gwarancję 36 miesięcy polską nie wiem jak z Warszawą ale po co przepłacać? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 1 Kwiecień 2009 Elektropunkt z Bydgoszczy daje swoją gwarancje... z tego co wiem. I nie jest to oficjalna polska gwarancja. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 1 Kwiecień 2009 Świat RTV także, problem w tym że obydwie firmy działają na terenie polski legalnie, są zarejestrowane mają Regon a to, że nie współpracują z EIC, a może EIC ma konkurencję? Ba MM rekomendowany przez EIC ma ten sprzęt taniej niż Świat RTV. Nie rozumiem co daje polska, nie polska? gwarancja, Mam gwarancję na komórkę polską a jakże, wyrok elektrokorozja złącza, sprzęt zwrócony bez naprawy, dobrze że nie kazali mi dopłacić za przegląd. W rzeczyswistości złoto na złączach takie jak w "wątkowych" wtykach toslink przed rozpakowaniem opakowania, a podupadł na zdrowiu tranzystor kluczujący zasilanie. Całe szczęście, że istnieją w polsce jeszcze fora gdzie można się czegoś dowiedzieć. Dlaczego się zapytowuje braciak który mieszka od kilku lat w Irlandi nie miał takich kłopotów z komórką tej samej firmy ale nie obsługiwanej przez polską sieć naprawczą? Nie interesuje mnie kto będzie sprzęt naprawiał, ale kto go naprawi. Serwisy firm Yamacha, Denon, HK, i kilka innych poustawiały już to sobie, a że firmy chmmm realowskie mają serwisy jak ja z komórką?, trudno należy przestrzegać przed firmami tego typu. A jest tego trochę.Swój ampli kupiłem też z Bydgoszczy i po trzech tygodniach się zepsuł. Jedyne co mnie w tym interesowało to wykonać telefon do firmy kurierskiej. Po dwóch tygodniach sprzęt miałem przywieziony do domu przez kuriera i mam narzekać na dostawcę? Firmy nie są te same, a nie mam zamiaru nikogo reklamować jest ceneo i oni się tym zajmują resztra to logika i umiejętność korzystania z netu. Aleśmy pojechali z tematu pewnie mnie ban tym razem nie minie. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach