Misior 0 Napisano 20 Luty 2011 Witam Wszystkich, Jako początkujący w tych sprawach, zwracam się do ekspertów o radę Do tej pory używałem zestawu 4.1 do PC ('cambridge soundworks' kupione ponad 10 lat temu). Postanowiłem przesiąść się na miniwieżę. Moje wstępne wymagania jakie sobie zdefiniowałem, przedstawiają się następująco: 1.powinna w satysfakcjonujący sposób wypełniać dźwiękiem pomieszczenie poniżej 20m^2 (ile W będzie wystarczające?) 2.Jakość i odwzorowanie dźwięku jest dla mnie ważniejsze niż ich moc ale tu patrz punkt 1 3.Przenzaczenie: słuchanie muzyki 4.Dobry stosunek cena/jakość 5.Przedział cenowy: 1500 - 2500. 6.Niekoniecznym bajerem byłaby możliwość podłączania iPoda przez stację dokującą wbudowaną w wieżę więc umieszczam to na końcu jako opcja Dużo dobrego naczytałem się na forach o miniwieżach Yamaha Pianocraft ale są to posty z 2007-2009 roku i aktualnie takich modeli na stronie producenta nie widzę (być może zmieniło się jedynie nazewnictwo?) Dajcie proszę znać jakie są Wasze typy, na co warto zwrócić uwagę. Z góry dziękuję za rady. Pozdrowienia, Kamil Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Anti 1 Napisano 20 Luty 2011 Ad.1. Kolumny podłogowe, przynajmniej Monitor Audio RX6 lub Dali Ikon 6. Za pomocą monitorów nie wypełnisz takiego pomieszczenia dźwiękiem (wyjątek Dynaudio seria Focus i Xavian seria XN). Ad.2. Odsłuchaj kilka/kilkanaście różnych systemów audio, aby scharakteryzować brzmienie, które Tobie się spodoba. Uważaj na efekciarskie systemy, które mogą oczarować podczas krótkiego odsłuchu, aby potem zmęczyć po godzinie słuchania. Punkty 1 do 4 w założeniach punktu 5 niewykonalne, chyba że zakup ma być z trzeciej/czwartej ręki sprzętu z początku lat 90 i liczysz się z jego awaryjnością. Tak, kup Pianokrafta i po przejściu z komputerowych głośniczków będziesz zadowolony - piszę to szczerze, bez sarkazmu. Potem może wymienisz monitorki na lepsze, albo zachorujesz i po kilku latach 1,5 tyś zł będziesz wydawać na kable, a nie na cały sprzęt. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 20 Luty 2011 Jesli Twoim priorytetem jest punkt 2 a nie punkt 1 to lepszą alternatywą niż Pianocraft moim zdaniem jest Fatman iTube MKII - koszt 1595 zł. Jest to o tyle ciekawe urządzenie że ma już wbudowanego DAC-ka USB za pomocą którego możesz podłączyć go do komputera, i wyeliminować problem z słabej jakości kartą muzyczną. Kolejna zaleta dla Ciebie to wbudowana stacja dokująca iPod-a. Pozostaje dobrania kolumienek. Można je kupić z kolumnami Roth Oli2. Cały zestaw gra miękko, łagodnie, ale dynamicznie z wszystkimi zaletami lampy. Z czasem kolumny można byłoby wymienić na coś bardziej finezyjnego. Jest też tańsza wersja z kolumnami Oli1 w cenie 2079, ale jeśli możesz dołożyć to zdecydowanie bardziej polecam Oli2. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Allaudio_pl 0 Napisano 25 Styczeń 2012 W sumie to nie wiem czy jest sens inwestować w Oli1,skoro po zwiększeniu budżetu możesz kupić Oli2 i to byłoby dobrym rozwiązaniem. Daj znać na co ostatecznie się zdecydowałeś. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Allaudio_pl 0 Napisano 25 Styczeń 2012 W sumie to nie wiem czy jest sens inwestować w Oli1,skoro po zwiększeniu budżetu możesz kupić Oli2 i to byłoby dobrym rozwiązaniem. Daj znać na co ostatecznie się zdecydowałeś. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach