MATTHIAS 0 Napisano 12 Październik 2009 Witam serdecznie wszystkich uzytkowników tego forum. Od jakiegoś czasu jestem "gościem" wielu stron poświęconych tematyce kina domowego. Moja aktywnośc wiąże się z planowanym zakupem jakiegoś sprzętu do mojego małego salonu (17m2). W ostatnim okresie pojawiło się wiele nowych amplitunerów, a jednym z nich jest nowy smukły Marantz. Czy ktoś testował już ten sprzęt? Czy moge go brać pod uwagę jako pierwszy element mojego zestawu? Jaki zestaw 5.0 mógłby go uzupełnić (70/30 - muzyka/kino)? Jak ma się ten model do np. Denona AVR1910 (ten sam przedział cenowy) ???. PS. Czy na moje potrzeby 7x50W jest wystarczającą wartością mocy z takiego Marantza? Dzięki za info i z góry sorki za "laickie" pytania. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Anti 1 Napisano 14 Październik 2009 Ja bym wolał wzmacniacz i kolumny czyli typowe dobre stereo zamiast lipnego kina. I tak w większości ma być do muzyki. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
rafko 2 Napisano 29 Październik 2009 Jeśli do muzyki stereo - to zestaw stereo na pewno będzie lepszy. Jeśli do muzyki wielokanałowej... albo inne osoby wymagają jednak aby było to kino (np. żona;) no to wtedy wybór takiego Marantza nie będzie złym pomysłem. Smukłość ... rzecz gust i miejsca na półce. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
MATTHIAS 0 Napisano 2 Listopad 2009 Poczytałem i widzę, iz są oferowane przez dystrybutora gotowe zestawy kina domowego z tym Marantzem zwane jako Excellence RED 200, 400, 500, 600. Różnią się tylko dołączonymi kolumnani (Prism + 3 x Yamaha), wszystkie zaś maja odtwarazcz DVD Marantza DV 4003. Całość stanowi nawet elegancki zestaw tylko gdyby nie te głośniki. Zastanawiam się nad taką gotową konfiguracją (bardziej atrakcyjna cena w zestawie) bądź pokuszę się o swój zestaw - rozwiązanie droższe. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie czy nalezy się opierać na czymś tak nowym jak Marantz nr1501 i jeszcze dokładnie nie przetestowanym. Może już ktoś go dokładnie obejrzał? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Anti 1 Napisano 2 Listopad 2009 "Zastanawiam się nad taką gotową konfiguracją (bardziej atrakcyjna cena w zestawie) bądź pokuszę się o swój zestaw - rozwiązanie droższe." Jak kupujesz cały zestaw w jednym sklepie to można się targować. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
MATTHIAS 0 Napisano 9 Listopad 2009 Niestety szukałem i nic, żadnych testów ani opinii podobno jest to ala SR5003 ale okrojony. Najciekawsze, że pojawił się już następca SR5004. Może rzucuć się na HK 255 lub HK 260 i dać se spokój z tym Marantzem??? Jakieś sugestie? Chcę to podłączyć do zestawu 5.0 Jamo S606. ??? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
ptasiu4 0 Napisano 10 Listopad 2009 Ja słucham na H\K 247 i jestem zadowolony. Wprawdzie nie mam zestawu zgodnego z dolby thx ale jak na własnoręcznie robione kolumny w 7.1 to sukces. Co do Harmana to jest kilka wad, które przeoczyłem przy kupnie: - obraz puszczony przez ampa w jakości 1080p jest zmniejszony do wartości 720p (bo amp obsługuje tylko 720p) - brak regulacji impedacji na wyjściu wzmacniacza (jest stała 8ohm) - (może nie wada, ale) mógłby być troszkę mocniejszy Zalet jest masa i w tej kategorii cenowej nie spotkałem się z dobrym konkurentem. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
mumia 0 Napisano 27 Listopad 2009 Obciążenie z jakim powinien pracować wzmacniacz nie jest nigdy stałe, co za problem podłączyć do wzmacniacza przewidzianego do pracy w 8 om np 12? problem pojawia się gdy chcemy podłączyć np 6 om. W zasadzie każdy bez wyjątku wzmacniacz klasy AB można zmusić do pracy w trybach 2om pod warunkiem oczywiście że tranzystory prądowe i zasilacz wytrzymają. Co do zasilacza to HK chwali się od dawna że tą sekcję opanował, pozostaje wymiana tranów na mocniejsze i ew. delikatna korekcja dzielnika w zabezpieczeniu przeciwzwarciowym. Przy okazji wzrośnie także moc oddawana do głośników. Dobrym dodatkiem do "doskonale skonstruowanej" zasiłowni z HK będzie wtedy pakiecik kondensatorków w zasilaniu. Podstawowa wada tego amplitunera to brak zgodności z nowymi standardami HD tak audio jak i wideo. Za porównywalną cenę można już nabyć kilka sprzętów zgodnych z formatami HD opartych o przetworniki DSP z obozu Cirrusa a za niewiele więcej wchodzimy w wyprzedaże KD serii 5.1 i 7.1 zgodnych z standardami THX, czasami można nawet coś wyskrobać opartego o BB. . Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach