Sign in to follow this  
kochamma

czy sub może dobrze grać podłączony do wymaka ?

Recommended Posts

witam

juz wielokrotnie pisałem o kłopotach z subem na tym forum, teraz jednak trafił się kupiec i mam do was dwa pytania. pierwsze podstawowe - czy sub moze dobrze współpracować z wzmakiem, a wiec czy wymiana suba jest zasadna. drugie pytanko polk 125 czy jbl 250.

Dlaczego miałby zagrać źle? Subwoofery dobiera się do kolumn, a nie do wzmacniaczy, bo jak sama nazwa wskazuje są aktywne i mają własny, wewnętrzny wzmacniacz. Ze wzmacniacza dla kolumn pobierają tylko niskopoziomowy sygnał przed wzmocnieniem.

spotkałem się z opinią że sub podłączony do ampli gra dużo lepiej, bo niby ampli mu wydziela ścieżkę którą ma odtwarzać i niby dużo jest lepiej wtedy niż sub ma sam sobie wydzielać sygnał do grania. dudnienie suba jest spowodowane jego za małą mocą ?

Dudnienie subwoofera wynika ze słabej taniej konstrukcji i nic tego nie poprawi. To prawda, że amplituner kina domowego ma dedykowane wyjście LFE, które wynika z tego, że na płytach Blu-ray jest oddzielnie nagrana ścieżka z sekcją basową. Ale nigdy nic takiego nie dzieje się w stereo.

powiedz mi od strony czyto technicznej znasz sie na tych tranzystorach i innych pierdołach:P czy mój subwoofer jest gorszy technicznie od tego polka?