kochamma 0 Posted September 6, 2015 witam juz wielokrotnie pisałem o kłopotach z subem na tym forum, teraz jednak trafił się kupiec i mam do was dwa pytania. pierwsze podstawowe - czy sub moze dobrze współpracować z wzmakiem, a wiec czy wymiana suba jest zasadna. drugie pytanko polk 125 czy jbl 250. Share this post Link to post Share on other sites
Pan_Stanisław_Poleca 6 Posted September 7, 2015 Z jakim wzmacniaczem ma współpracować subwoofer? Share this post Link to post Share on other sites
Pan_Stanisław_Poleca 6 Posted September 7, 2015 Jest wyjście preout więc oba subwoofery będa współpracować. Share this post Link to post Share on other sites
kochamma 0 Posted September 7, 2015 nie nie. chodzi mi o to czy wogule jakikolwiek sub może zagrać DOBRZE z wzmakiem Share this post Link to post Share on other sites
Pan_Stanisław_Poleca 6 Posted September 8, 2015 Dlaczego miałby zagrać źle? Subwoofery dobiera się do kolumn, a nie do wzmacniaczy, bo jak sama nazwa wskazuje są aktywne i mają własny, wewnętrzny wzmacniacz. Ze wzmacniacza dla kolumn pobierają tylko niskopoziomowy sygnał przed wzmocnieniem. Share this post Link to post Share on other sites
kochamma 0 Posted September 8, 2015 spotkałem się z opinią że sub podłączony do ampli gra dużo lepiej, bo niby ampli mu wydziela ścieżkę którą ma odtwarzać i niby dużo jest lepiej wtedy niż sub ma sam sobie wydzielać sygnał do grania. dudnienie suba jest spowodowane jego za małą mocą ? Share this post Link to post Share on other sites
Pan_Stanisław_Poleca 6 Posted September 8, 2015 Dudnienie subwoofera wynika ze słabej taniej konstrukcji i nic tego nie poprawi. To prawda, że amplituner kina domowego ma dedykowane wyjście LFE, które wynika z tego, że na płytach Blu-ray jest oddzielnie nagrana ścieżka z sekcją basową. Ale nigdy nic takiego nie dzieje się w stereo. Share this post Link to post Share on other sites
kochamma 0 Posted September 8, 2015 jbl es 250 będzie lepszy od mojego bostona 250 ? jbl ma dużo mocniejszy wzmaniacz. Share this post Link to post Share on other sites
Pan_Stanisław_Poleca 6 Posted September 8, 2015 Wolałbym Polka - większa membrana. Share this post Link to post Share on other sites
kochamma 0 Posted September 11, 2015 Polk zagra lepiej od mojego suba ? ten Boston to zły sprzęt ? Share this post Link to post Share on other sites
Pan_Stanisław_Poleca 6 Posted September 11, 2015 Boston zrezygnował ze sprzedaży kolumn domowych tak słabo się sprzedawały. Share this post Link to post Share on other sites
kochamma 0 Posted September 15, 2015 powiedz mi od strony czyto technicznej znasz sie na tych tranzystorach i innych pierdołach:P czy mój subwoofer jest gorszy technicznie od tego polka? Share this post Link to post Share on other sites
Pan_Stanisław_Poleca 6 Posted September 15, 2015 Nie znam szczegółowych pomiarów obu urządzeń. Share this post Link to post Share on other sites